Sfaturi utile

Ziua Mondială a Somnului

Ziua Mondială a Somnului

15 martie, Ziua Mondială a Somnului

Un somn sănătos este cheia unui corp proaspăt și a unei minți clare. Mulți oameni decid cum vor fi zilele lor când se vor ridica din pat. Când dormi bine noaptea, nu te trezești doar mai fericit și mai liniștit, ci poți să te concentrezi mult mai bine, să gândești mai eficient și să îți controlezi mai bine apetitul în timpul zilei. Pe termen lung, puteți reduce în mod semnificativ șansele de a suferi de boli de inimă și diabet.

 Somnul a fost întotdeauna important

 Importanța somnului pentru sănătate și fericire nu este o percepție specifică erei noastre. Zeul grec al somnului, Hypnos, și zeița celtică a somnului, Caer Ibormeith, arată cât de important a fost somnul pentru omenire de-a lungultimpului. În timpurile moderne, somnul poate fi ușor înlocuit cu alte lucruri. Numărul de lucruri care trebuie făcute în doar 24 de ore pe zi determină mulți oameni să renunțe la somn. Deși somnul este dulce, multe persoane care doresc să țină pasul cu ritmul vieții de afaceri după Era Mecanizării au început să vadă somnul ca o povară. Florence Nightingale a petrecut doar 4 ore din zi dormind. Nikola Tesla a avut maxim 1 oră, iar Thomas Edison a văzut somnul ca doar o pierdere de timp. Cercetări recente arată că productivitatea și somnul sunt o pereche inseparabilă. Văzând că factura de un an pentru insomnie pentru țară este de 138 miliarde de dolari, Japonia ia unele măsuri pentru a se asigura că cetățenii săi dorm suficient și eficient. Majoritatea locurilor de muncă din Japonia pregătesc chiar și camere de dormit pentru angajații lor în timpul zilei.

 Cum a  apărut Ziua Mondială a Somnului?

Somnul este la fel de important ca mâncatul, băutul și respirația. Pe de altă parte, viteza care predomină în epoca în care trăim determină scăderea interesului oamenilor pentru somn în fiecare zi. Uneori, o lucrare urgentă care trebuie finalizată face ca somnul să fie împins către al doilea plan, alteori vizionarea unui film sau navigarea pe rețelele de socializare poate fi văzută mai prețioasă decât somnul. Astfel de motive au dus la Asociația Mondială a Medicinii Somnului să dedice o zi specială pentru somn. Din 2009, a treia vineri a lunii martie este sărbătorită ca Ziua Mondială a Somnului cu evenimente din întreaga lume. În această zi specială, care își propune să sensibilizeze publicul cu privire la somn, se strâng fonduri pentru cercetările efectuatedespre somn. Pe de altă parte, taberele de somn sunt organizate în toată lumea. Participanții nu își iau echipamentul tehnologic și primesc sfaturi pentru un somn sănătos în tabere departe de zgomotul orașului, bucurându-se de un somn sonor în natură.

Cum se calculează timpul ideal de somn

Deși nevoia de somn poate varia de la o persoană la alta, experții indică faptul că un adult nu ar trebui să doarmă mai mult de 11 ore și mai puțin de 7 ore. Pentru a vă calcula timpul ideal de somn, puteți observa timpul în care ați intrat în pat într-o zi standard când vă simțiți somnolent și timpul în care vă treziți fără nicio senzație neplăcută. Puteți găsi cu ușurință momentul ideal pentru dvs., având în vedere că timpul mediu de adormire este de 20 de minute. Dacă nu este suficient pentru dvs., indiferent cât timp dormiți sau aveți probleme pentru a adormi, trebuie să contactați imediat un specialist în somn.

Sugestii pentru un somn bun 

– Ritmul somnului este determinat de un hormon numit melatonină. Pentru a obține eficiența maximă din somn, este recomandat să fii în pat între orele 23.00 și 02.00, perioada zilnciă orară când melatonina este secretată cel mai mult. Este important ca timpul dumneavoastră de somn și rutina de somn să fie bine reglementate în timp.

– O cameră care nu este complet întunecată sau lumina albastră emisă de telefonul mobil din mână fac dificilă adormirea blocând secreția de melatonină, adică vei avea o noapte nedormită.

– Este necesar să evitați mâncarea excesivă sau foamea înainte de a dormi. Nu bea băuturi care conțin cofeină cu cel puțin trei ore înainte de somn.

– Este indicat să te îndepărtezi de stresul zilei și să te dedici unei activități relaxante pentru a adormi mai confortabil.

– Igiena somnului este o necesitate pentru un somn sănătos și de calitate. O saltea și o pernă confortabilă care vă sprijină corpul, precum și cearșafurile și lenjeria care nu vă fac să transpirați vă fac să dormiți mult mai ușor.

Articole Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.